Terug naar overzicht

 Terug naar vorige

Donderdag 23 maart 2023

BRON: VOETBAL VLAANDEREN

AL 6 OP 10 VLAAMSE AMATEURVOETBALCLUBS HEBBEN ERKEND VERTROUWENSPERSOON VOOR (SEKSUEEL) GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG

Voetballers, ouders, trainers en bestuurders kunnen vandaag al bij liefst zes op de tien Vlaamse amateurclubs aankloppen bij een erkend vertrouwenspersoon wanneer ze een vraag, vermoeden of klacht hebben rond grensoverschrijdend gedrag. Dat is te danken aan het recordaantal van bijna 700 integriteitsverantwoordelijken die amateurvoetbalclubs in Vlaanderen dit seizoen op cursus sturen. “Elke sportclub moet een veilige haven zijn. Het is goed als slachtoffers van een groot of een klein incident in de club terecht kunnen bij een opgeleide vertrouwenspersoon. Ik hoop dat deze goede praktijk nog veel navolging kent, in de hele sportwereld”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts.



Vanaf 1 juli 2023, de start van het komende nieuwe voetbalseizoen, zijn al onze 1.200 amateurclubs in Vlaanderen verplicht om een Aanspreekpunt Integriteit (API) te hebben. Die boodschap is duidelijk aangekomen bij onze voetbalclubs. Dit seizoen nemen ze massaal hun verantwoordelijkheid op. Ze verlagen met z’n allen de drempel voor slachtoffers om melding te maken van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en racisme. Met succes.

“Het is belangrijk dat alle clubs een vertrouwenspersoon hebben. Ook als je als club niet meteen incidenten verwacht. Clubs met een integriteitsverantwoordelijke reageren snel en gepast bij onethische feiten. Zo behandelden we onlangs een geval waar een meerderjarige trainer seksueel getinte berichten stuurde naar minderjarige speelsters. De club-API’s hebben hier onmiddellijk de nodige stappen gezet. Helaas zien we ook het tegenovergestelde: clubs waar iets misloopt en waar geen aanspreekpunt is, ontbreken elk mechanisme om slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag correct bij te staan. Dat kan niet langer in ons voetbal.”

- Nand De Klerck, woordvoerder Voetbal Vlaanderen

300.000 SPELERS EN SPEELSTERS IN EEN VEILIGE OMGEVING LATEN VOETBALLEN

Al jaren zetten we, in samenwerking met de KBVB, in op het weren en aanpakken van grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en racisme. Campagnes zoals Come Together, het vernieuwde meldpunt, gratis psychologische bijstand voor slachtoffers en andere initiatieven werpen duidelijk hun vruchten af. Maar ook het stijgend aantal vertrouwenspersonen verlaagt duidelijk de drempel om feiten te melden. Zo tellen we dit seizoen al meer dan 750 meldingen (terwijl het seizoen nog niet ten einde is) ten opzichte van gemiddeld 380 meldingen de voorbije seizoenen, sinds 2018-2019. Elke klacht wordt bovendien daadkrachtig aangepakt. Om dat te kunnen garanderen, neemt onze federatie binnenkort zelfs extra versterking aan.

“Grensoverschrijdend gedrag moet je zoveel mogelijk in de kiem smoren. Dan helpt het als je zonder hoge drempel terecht kan bij een vertrouwenspersoon van je club. Dankzij de gratis opleidingen in samenwerking met het Centrum voor Ethiek in de Sport hebben ruim 300.000 sporters volgend seizoen een rechtstreeks aanspreekpunt, waar ze kunnen aankloppen als er iets ongepast gebeurt. Zo vermijden we dat incidenten onder de radar blijven en clubs pas handelen als het te laat is. Deze voetbalclubs en Voetbal Vlaanderen geven het goede voorbeeld. Samen zorgen we ervoor dat iedereen in een veilige omgeving kan sporten”

- Ben Weyts, Vlaams minister van Sport

Ook de clubs zelf ervaren dit seizoen al de meerwaarde van het Aanspreekpunt Integriteit.

“Als ouders, trainers en spelers weten bij wie ze in alle discretie hun verhaal kwijt kunnen, komen zaken sneller aan het licht. Bij incidenten verlies je als club, maar ook als slachtoffer bovendien geen kostbare tijd. Je reageert snel en correct. Ik ben ervan overtuigd dat vertrouwenspersonen voor minder gevallen van grensoverschrijdend gedrag in ons voetbal zullen zorgen. Als het toch gebeurt, zullen slachtoffers meteen correct geholpen worden. Daders zullen hun straf niet meer ontlopen.”

- Geert Steenackers, integriteitsverantwoordelijke voetbalclub Reet

NOG 250 VERTROUWENSPERSONEN OP TE LEIDEN

We zijn tevreden met de grote opkomst van de clubs. Opvallend is dat het vooral 35+’ers en 40+’ers zijn die zich omscholen tot vertrouwenspersoon en dat een kwart ervan vrouwen zijn. Toch hebben we onze ambitie van 1.000 nieuwe vertrouwenspersonen nog niet helemaal bereikt. Daarvoor willen we nog 250 extra vertrouwenspersonen opleiden dit seizoen.

“Bij de start van dit seizoen telden we net geen 100 vertrouwenspersonen binnen het amateurvoetbal. Dit seizoen leiden we er net geen 700 op. Dat is een enorme stap vooruit, maar we willen er nog 250 opleiden om de mijlpaal van 1.000 vertrouwenspersonen te halen en ervoor te zorgen dat elke amateurvoetbalclub in Vlaanderen een erkend vertrouwenspersoon in de rangen heeft voor het seizoen ‘23-’24. De cijfers tonen aan dat het kan en dat iedereen die binnen een voetbalclub betrokken is, de rol van integriteitsverantwoordelijke op zich kan nemen.”

- Nand De Klerck, woordvoerder Voetbal Vlaanderen

Samen met experts van het Centrum Ethiek in de Sport organiseren we nog op maandag 27 maart, dinsdag 2 mei en dinsdag 9 mei opleidingen tot integriteitsverantwoordelijke. Clubs die hun vertrouwenspersoon dit seizoen nog een certificaat willen laten behalen, kunnen zich inschrijven via de gele knop.

Onze Partners op 31/07/2022

©KVV Heusden-Zolder 2016 - Webdesign by Roger Put
Free hit counters