Terug naar overzicht

 Terug naar vorige

Woensdag 1 maart 2023

BRON: VOETBAL VLAANDEREN

COME TOGETHER: EEN STRAFFE BEWUSTWORDINGSCAMPAGNE TEGEN DISCRIMINATIE

De nieuwe bewustwordingscampagne van de Belgische voetbalwereld stelt racisme, homofobie en seksisme op en naast het veld voor als een tattoo op de huid van het slachtoffer. Een actie die confronterende sporen nalaat. Deze campagne kadert in het actieplan Come Together, waarvoor KBVB, ACFF, Voetbal Vlaanderen en Pro League intussen al 2 jaar intensief samenwerken.RACISME = PERMANENTE TATTOO

Veel incidenten in het Belgisch voetbal blijven nog te vaak onder de radar. En ook de impact van discriminerend gedrag wordt onderschat. De tattoo in de Come Together-campagne symboliseert hoe iemand hierdoor – letterlijk – voor de rest van zijn of haar leven getekend kan worden. De scheldwoorden zijn daarbij uit het echte leven gegrepen. Campagnegezichten Nathalie, Cristiano en Thierry werden zelf slachtoffer van respectievelijk seksisme, homofobie en racisme. In de hoofdrol van onze campagne? Een kind. Omdat discriminatie vaak al op piepjonge leeftijd start.

"We willen de mensen een spiegel voorhouden. Discriminatie blijft jammer genoeg wekelijks aanwezig op en naast de Belgische voetbalvelden. Pas door elk voorval te melden, massaal te veroordelen én vervolgens gericht aan te pakken, kunnen we discriminatie in de Belgische voetbalwereld een halt toeroepen."

- Samia Ahrouch, inclusiemanager KBVB

DADERS AANPAKKEN

De constante alertheid voor discriminatie in al haar vormen blijft broodnodig. In 2022 waren er 590 meldingen van discriminatie op en naast de Belgische voetbalvelden. Dat zijn er 590 te veel. Alle meldingen worden zorgvuldig gescreend: lichtere vergrijpen via clubondersteuners, Voetbal Vlaanderen en ACFF, en zwaardere vergrijpen door het parket. En indien aangewezen zelfs overgedragen aan de Nationale Kamer in de strijd tegen Discriminatie en Racisme (NKDR). Die deed afgelopen jaar 139 uitspraken met sancties gaande van geldboetes tot schorsingen.

BECAUSE WE CARE-CONFERENTIE

De KBVB, ACFF, Voetbal Vlaanderen en Pro League gaan zelf ook het terrein op om discriminatie te tackelen. In 2022 organiseerden de bevoegde instanties 75 workshops rond discriminatie en racisme. Ook dit jaar staan die weer op de agenda. Op 15 maart organiseert de voetbalbond in het kader van Come Together de Because We Care-conferentie met getuigenissen van drie slachtoffers van racisme en discriminatie. Met Faris Haroun als moderator en Pierre Kompany als keynote-spreker.

NEEM ALS CLUB DEEL AAN #COMETOGETHER

Voetbalclubs hebben de mogelijkheid om mee het verschil te maken en samen discriminatie een halt toe te roepen. Come Together, een actieplan opgericht in 2021 dat voor gelijkheid staat en het einde van discriminatie in al haar vormen nastreeft, biedt ook jouw club de kans om aan te sluiten en een standpunt in te nemen.HOE KAN JIJ JE STEUN BETUIGEN AAN ‘COME TOGETHER’?

Schrijf je club vandaag nog in, en ontvang gratis materiaal van onze campagne, zoals posters, kapiteinsbanden en cornervlaggen. Dit materiaal kan je dan gebruiken in je stadions, trainingscomplexen en gemeenschapsinitiatieven. Zo help je onze boodschap verspreiden en laat je zien dat jouw club zich sterk maakt voor diversiteit en inclusiviteit.

Discriminatie heeft geen plaats in voetbal of in de samenleving. Laten we samen werken om een wereld te creëren waarin iedereen met waardigheid en respect wordt behandeld.

#ComeTogether Vraag voor 15/03/23 jouw kapiteinsbanden, posters en of cornervlaggen aan via onderstaand formulier.

Onze Partners op 31/07/2022

©KVV Heusden-Zolder 2016 - Webdesign by Roger Put
Free hit counters