Eind februari dat betekent traditioneel een nieuwe editie van de Week van de Vrijwilliger, want wat zou ons voetbal in Vlaanderen zijn zonder deze talrijke clubhelden? Het thema dit jaar is “Iedereen wint met vrijwilligerswerk”. Ook wij willen deze week jullie lokale clubvrijwilligers graag in de spotlights zetten!
Vrijwilligerswerk zorgt bij vrijwilligers voor relevante ervaring, tonnen plezier én een goede daad. Clubs krijgen er dan weer enthousiaste helpende handen bij en breiden hun team uit.
Deze week willen we daarom opnieuw jullie verhalen brengen: verhalen uit de buik van elke voetbalclub die een of meerdere van deze vrijwillige helden heeft rondlopen in de kantine, rond het veld, in de kleedkamers, … Zonder hen zou ons voetbal, zoals we het vandaag kennen, simpelweg niet mogelijk zijn.
Je kan jouw clubhelden bedanken door ze eens extra in de kijker te zetten via onze sociale media. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is je verhaal met ons te delen via Instagram. Houd dit dus zeker goed in de gaten de komende dagen, want wie weet verschijnt jouw supervrijwilliger wel in onze story!
Alvast een grote en welgemeende dankuwel aan de duizenden vrijwilligers die het voetbal in Vlaanderen rijk is, jullie zijn fantastisch!
Sportclubs kunnen niet zonder vrijwilligers. Maar wat is vrijwilligerswerk nu eigenlijk? En is het ook wettelijk geregeld? Of doet iedereen zomaar wat?
Vrijwilligerswerk is wel degelijk wettelijk geregeld. Hieronder lees je er alles over.
Vrijwilligerswerk is een activiteit die uitgevoerd wordt binnen een organisatie, luidt de definitie. Maar daar hoort toch wat extra duiding bij, want vrijwilligerswerk is immers niet eender welke activiteit. Je moet je inzetten voor anderen.
ENKELE PRAKTISCHE VOORBEELDEN:
Daarnaast moet het gaan om een onbezoldigde activiteit, want vrijwilligerswerk is onbetaalde inzet. Vrijwilligerswerk gebeurt ook, je raadt het al, vrijwillig, dus zonder dat je daartoe verplicht wordt. Maar vrijwillig en vrijblijvend zijn dan weer twee heel uiteenlopende termen. Er is dus wel degelijk een engagement tussen de vrijwilliger en de organisatie.
Iedereen die ouder is dan 15 mag aan vrijwilligerswerk doen. Je moet 16 jaar worden in het jaar dat je start als vrijwilliger, een maximumleeftijd is er niet.
Sommige mensen moeten wel toelating vragen om als vrijwilliger aan de slag te gaan:
Vrijwilligerswerk is onbetaald, maar toch kunnen vrijwilligers een kostenvergoeding krijgen zonder zich problemen op de hals te halen. Als je je mooi aan de regels houdt, moet je zelfs geen belastingen en sociale zekerheidsbijdragen betalen op die kostenvergoedingen.
Er zijn 2 mogelijkheden:
De organisatie vergoedt je als vrijwilliger een vast bedrag. Let wel, in de wet zijn maximale vergoedingen voorzien per dag en per jaar:
1.361,23 euro/jaar
34,03 euro/dag
De organisatie betaalt je als vrijwilliger de werkelijk gemaakte kosten terug. Hiervoor moet je als vrijwilliger bewijsstukken voorleggen.