Placeholder image
Placeholder image

 Terug naar overzicht

 Terug naar vorige

NIEUWE UPDATE (3)

 Woensdag 25 maart 2020

Mening van de clubverantwoordelijken
(Bron: Het Belang van Limburg)

Placeholder image

Wordt de voetbalcompetitie in de lagere reeksen na 1 mei nog hervat of niet? En zoniet, mogen de huidige leiders dan promoveren of wordt dit seizoen ‘geneutraliseerd’? Die knoop hakt Voetbal Vlaanderen eerstdaags door. “We willen snel duidelijkheid, maar welk scenario het ook wordt, een financiële kater houden we hier sowieso aan over”, klinkt het bij een rondvraag bij Limburgse clubs. De coronacrisis slaat hard toe en iedereen ondervindt hinder in zijn of haar dagelijkse leven. Iedere dag laten wij stemmen uit de sportwereld aan het woord over hoe het virus het sportleven beïnvloedt.
Vandaag: het Limburgs voetbal


Geert Stienissen/Rob Mertens

Tot 1 mei ligt het competitievoetbal al sowieso stil in ons land. Ook alle groepsactiviteiten blijven voorlopig verboden. Dus geen paastornooien of -kampen, maar ook geen eetdagen of andere kaartavonden. En dat is een flinke streep door de rekening van tal van provinciale clubs.

“Een exact bedrag kan ik niet noemen, maar 20.000 euro inkomsten lopen we zeker mis”, reageert Patrick Nulens, voorzitter van eersteprovincialer Zonhoven United. “Met de afgelasting van de Hasselt Cup - een internationaal tornooi dat we samen met Hades organiseren -, ons jeugdtornooi voor 115 teams en het paaskamp zullen we komend seizoen de tering naar de nering moeten zetten, zonder daarbij aan ambities in te boeten." Boeten voor het stilleggen van de competitie moet tweedeprovincialer RC Peer (2A) ook. “Ik schat onze gemiste inkomsten op zo’n 25.000 euro”, rekent voorzitter Eric Gijbels. “Zo werden niet alleen ons pannenkoekenfeest - met zo’n 750 eters -, paas- en G-tornooi geschrapt, maar blijft ook onze jeugdkantine wekenlang dicht. Die brengt ons wekelijks 2.000 tot 2.500 euro bruto op.”


“Wij sluiten het seizoen ook sowieso af met een tekort”, weet TVJO Bart Roosen van Victoria ’s Herenelderen (2B). “Door de sluiting van de kantine en de annulatie van onze modeshow lopen we zo’n 10.000 euro mis. En dat terwijl de vaste kosten doorlopen. Ja, dit weegt op onze club.”

Eenzelfde verhaal horen we bij Bokrijk Sport (3A). “Ook wij moeten elke euro omdraaien om rond te komen”, zegt secretaris Frank Decosemaeker. “Als je dan, zoals wij met onze spaghettidag en kienavond, twéé evenementen op korte tijd moet afzeggen, dan voel je dat. We zullen volgend seizoen nog harder moeten werken om dit te kunnen compenseren.”

4.000 euro horeca-premie?

Compenseren wil Voetbal Vlaanderen de clubs nu al door hen uitstel van betaling te geven voor hun bondsbijdragen.

“Dat is peanuts”, vindt Peer-voorzitter Eric Gijbels. “Wij dienen alvast een dossier in om te kunnen genieten van de horeca-premie van 4.000 euro. Net als vele andere clubs hebben we de voorbije jaren belastingcontroles gehad, met de nodige boetes. Waarom zouden wij dan nu - via onze horeca-uitbating - geen recht hebben op steun van de overheid voor de werking van onze club?”

Ook ’s Herenelderen rekent op overheidssteun. “Onze vele kleinere sponsors, waaronder tal van horecazaken, liggen zelf plat. Bij hen kunnen we onmogelijk aankloppen om de gaten in ons budget te dichten”, zegt Bart Roosen.

“Het kwijtschelden van de bondsbijdragen of het verschaffen van een renteloze lening zouden een stap in de goede richting zijn. Dat kan ons in staat stellen om de voetballoze periode, die voor de jeugd mogelijk duurt tot augustus, te overbruggen.”

Toch vrezen heel wat clubs dat de gevolgen ook, of misschien zelfs vooral, volgend seizoen nog te voelen zijn.

“Kleine clubs hangen erg af van lokale sponsoren”, zegt Eric Gijbels van RC Peer. “Die hebben hun bijdrage voor dit seizoen betaald, maar het is bang afwachten welke financiële marge de middenstand nog heeft komend seizoen.”

Maar eerst nog dit seizoen. Hoe moet dat - na de sperperiode tot 1 mei - verder? Voetbal Vlaanderen hoopt die knoop nog deze week door te hakken. Vier scenario’s liggen op tafel. Eén: de volledige competitie proberen af te werken. Twee: de reguliere competitie afwerken, zonder eindronden en dan op basis van de rangschikking beslissen. Drie: de competitie stopzetten en de klimmers en dalers bepalen aan de hand van de huidige klassering. En vier: de competitie neutraliseren.


Gezond verstand

Over één ding zijn de Limburgse clubs het alvast eens, blijkt uit onze rondvraag. Onze gezondheid primeert. Maar voor de rest zijn de meningen over de verschillende scenario’s verdeeld.

“Ik vermoed dat de Voetbalbond zoekt naar oplossingen, waarbij de volksgezondheid op de eerste plaats komt”, zegt Rony Vangompel van Bocholt VV (tweede amateurliga B), dat net als Bree-Beek (1prov.), RC Peer (2A) en Velm (2C) op dit moment op de tweede plaats staat in haar reeks. Scenario drie - competitie stoppen en de huidige leider kampioen - zou voor deze clubs dus extra zuur zijn. “Toch vrees ik dat het seizoen erop zit”, stelt Eric Gijbels van RC Peer. “Dat we onze titelkansen door overmacht niet kunnen verdedigen? Dat is dan maar zo. De gezondheid staat voorop.”

Bree-Beek gaat nog een stapje verder. “Ik vraag dat de competitie geannuleerd wordt”, verrast sportief manager Jean Jehoul van de huidige nummer twee van eerste provinciale. “Dan kan de bond dezelfde reeksindelingen van afgelopen seizoen aanhouden. Sportief gezien is er op het einde van dit seizoen geen winnaar, want de strijd om de titel ligt in de meeste reeksen open. Nu bepalen wie stijgt of daalt, is een vorm van competitievervalsing. En bij het uitspelen van de competitie is er geen tijd meer voor transfers. Daarom mijn pleidooi tot annulatie.”

Ook bij Velm VV (4C) staat gezondheid op één. Secretaris Luc Vissers: “Borgloon heeft een grote voorsprong en zou de verdiende kampioen zijn. Voor ons is dit wel spijtig, want ons doel was om via de eindronde te promoveren.”

“Voor Termien mag het seizoen beëindigd worden”, vertelt waarnemend voorzitter Roger Nijs van de club uit derde amateur. “Is de pandemie voorbij vooraleer er nog gespeeld kan worden? Zijn dit matchen met publiek? Komt er volk naar midweekmatchen? Dat zijn grote vraagtekens. En omdat Termien maximaal een eindrondeticket kan behalen, hoeft het voor ons niet meer echt.”

“Ik hoop wél dat wij onze kansen nog kunnen verdedigen”, zegt voorzitter Wilfried Thijs van KMR Biesen, momenteel voorlaatste in 2B. “Daarom mijn oproep aan de voetbalbond: speel de competitie desnoods uit in de zomermaanden of annuleer het seizoen zonder stijgers of dalers. Hopelijk zegeviert het gezond verstand.”

Onze Partners

©KVV Heusden-Zolder 2016 - Webdesign by Roger Put
Free hit counters