Placeholder image
Placeholder image

 Terug naar overzicht

 Terug naar vorige

HET BELANG VAN LIMBURG

 Maandag 29 juni 2020

Rondvraag bij de clubs

“Ideaal moment om overdreven vergoedingen aan te pakken”

Woensdag 1 juli gaat het voetbalseizoen 2020-21 officieel van start. Maar misschien meer nog dan voetbal wordt van de provinciale clubs daarin verwacht dat ze kunnen… hordenlopen. Want de coronacrisis heeft duidelijk voor extra hindernissen gezorgd. Zo viel een groot deel van hun inkomsten weg en haken sponsors af. Hoe knopen de clubs de eindjes nu aan mekaar? “Dit is niét het moment om de lidgelden te verhogen, maar wél om iets te doen aan de overdreven spelersvergoedingen”, zo klinkt het bij een rondvraag bij de Limburgse clubs.

Door Rob Mertens, Arno Schepers en Mathijs Vangeloven, samen met Gilles Niesen en PXL Journalistiek

Wat is de impact van de coronacrisis op de provinciale voetbalclubs? Die vraag stelden vijftien studenten van PXL Journalistiek de voorbije weken aan de Limburgse clubs voor hun vak journalistiek onderzoek en factchecking. De journalisten in spe kwamen tot volgende vijf conclusies.

1 Inkomsten vallen grotendeels weg

Grootste probleem van de coronacrisis is dat de clubs een belangrijk deel van hun inkomsten misgelopen hebben. Inkomsten, waar ze - letterlijk - op gerekend hadden, maar die nu plots wegvielen. Dat gaat van recettes van de kantine (er waren nog vijf speeldagen te gaan toen de competitie eind maart werd stopgezet) over de opbrengsten van jeugdtornooien en -kampen tot de winsten van eetdagen en andere activiteiten. Dat inkomstenverlies loopt voor een club vaak op tot enkele (tien)duizenden euro’s. Je hoeft niet in de richting economie te zitten om te weten dat dat een probleem is.

“Wij hebben door deze crisis zo’n 30.000 euro minder inkomsten gehad”, zegt Vital Davids, de voorzitter van eersteprovincialer Achel VV. “Het wegvallen van ons paas- en hemelvaarttornooi was letterlijk een flinke streep door de rekening.”

“Normaal gezien gaan wij de zomermaanden in met een financiële bonus. Maar die bonus is er dit jaar niet”, weet ook gerechtigd correspondent Nico Poismans van vierdeprovincialer Piringen.

“En dus zullen de clubs iets moeten verzinnen om dit misgelopen geld terug te winnen”, beseft Grimbie 69-voorzitter Rik Lamers. “Gelukkig hadden wij de voorbije jaren wel een financiële buffer opgebouwd. Want van zodra onze club ook maar één euro schulden moet maken, gaan de poorten dicht.”

“Als deze crisis twee jaar geleden gebeurd was, hadden wij onze poorten al moeten sluiten”, reageert Zelem-voorzitter German Cypers. “We hebben toen een waterlek gehad, dat ons 12.000 euro heeft gekost. Dat in combinatie met corona zou ons genekt hebben. Nu moeten we wel in staat zijn om het hoofd boven water te houden.”

Maar dat water staat bij sommige clubs toch al aan de lippen. “Ja, ik maak me zorgen over het voortbestaan van onze club”, geeft secretaris Paul Derison van vierdeprovincialer BS Sport toe. En ook bij reeksgenoot Loksbergen heeft de coronacrisis er zwaar ingehakt. “Of we overeind kunnen blijven, zal afhangen van de spitsvondigheid van ons bestuur en aan de mensen die een hart hebben voor onze ploeg”, denkt gerechtigd correspondent Karel Orije.


2 Sponsors haken af

Bijkomend probleem aan de inkomstenzijde: de sponsoring. De - vaak kleine - ondernemers uit de buurt werden zelf ook getroffen door de coronacrisis en draaien elke euro dus tweemaal om voor ze hem uitgeven. Hoe groot dat inkomstenverlies voor de Limburgse voetbalclubs op het vlak van sponsoring precies is, is op dit moment moeilijk in te schatten.

Sponsoring wordt een steeds moeilijker verhaal voor de Provinciale clubs. Reclameborden blijven leeg. Foto Jeffrey Gaens

“De meeste clubs sluiten immers meerjarige contracten af met hun sponsors en die lopen nu gewoon verder”, zegt Jacky Kiggen van eersteprovincialer Zep.-Brustem.

“Links of rechts zal er wel een sponsor wegvallen, maar dat is elk seizoen zo”, reageert penningmeester Wim Ceyssens van Grote Brogel.

“Wij vrezen toch een kwart van onze sponsoren te verliezen”, zegt GC Ahmet Ciftci van Umitspor Maasmechelen. “Ik denk daarbij vooral aan bedrijven uit de bouwsector of garages, die zelf flinke klappen hebben gekregen.”

“Sponsoring was al een moeilijk verhaal”, pikt Paul Derison, de secretaris van BS Sport, in. “Ik denk dat we nog maar één tiende van de sponsors hebben van pakweg tien jaar geleden. Kleine zelfstandigen steken hun geld niet meer in de lokale voetbalclubs. En zeker nu niet, met corona. Probeer nu nog maar eens een nieuwe sponsor te vinden.”

“Wij hadden vorig seizoen al geen hoofdsponsor meer voor onze eerste ploeg”, zucht Valentijn De Smedt, penningmeester van MD Halen.

De meeste clubs huldigen dan ook het principe vele kleintjes maken één groot. “Dat maakt dat de bedragen per sponsor kleiner zijn en het minder erg is, mocht er eentje afhaken”, weet Maurice Daemen, penningmeester van St. Elen. “We hebben ook begrip voor de moeilijke situatie van onze sponsoren. We zijn al lang blij dat ze ons willen steunen. Als ze dus even uitstel willen, kan dat zeker.”

Ook bij Sp. Aalst wil men haar sponsors steunen. “Zo denken we eraan om wat meer in groep op café te gaan of een Champions League-match gaan kijken of uit eten te gaan”, zegt voorzitster Vera America. “Met zo’n geste hopen we dat die horecazaken onze sponsor willen blijven.”


3 Lidgeld stijgt amper

Andere belangrijke bron van inkomsten voor een voetbalclub zijn de lidgelden. Nu de recettes van de kantine en de sponsorgelden tegenvallen, zijn die bedragen meer dan welkom. Uit de rondvraag van de PXL-studenten blijkt dat het leeuwendeel van de clubs dezelfde tarieven hanteert als vorig seizoen. “We hebben gedacht aan een verhoging van het lidgeld”, geeft Lanaken-voorzitter Walter Gerits toe. “Maar dat zou niet eerlijk zijn. De spelers hebben afgelopen seizoen al weinig tot niet kunnen trainen.”

Precies daarom voorzien sommige clubs een tegemoetkoming voor hun leden. Zo rekenen clubs als Opglabbeek, Boorsem en E. Mechelen a/d Maas 25 euro minder aan voor spelers, die ook vorig seizoen al bij de club waren.

“Je kan over dat bedrag nog discussiëren”, zegt gerechtigd correspondent Frederik Houben van Boorsem. “Maar we zijn ook geen liefdadigheidsinstelling hé. Wij moeten deze crisis ook financieel overleven.”

Andere clubs werken aan andere formules. “Zo hebben wij plannen op tafel liggen om het lidgeld slechts halfjaarlijks te laten betalen”, zegt Herkol-voorzitter Johan Plessers. “Dat moet ouders, die de crisis in hun portemonnee voelen, in staat stellen hun kinderen toch te laten voetballen.”

“Bij ons moeten spelers minder lidgeld betalen, als het seizoen niet op de voorziene startdatum zou kunnen beginnen”, reageert Opoeteren-secretaris Robert Janssen.

Nog andere clubs sleutelen aan hun voordelen in natura. Zo handhaaft Ham United haar lidgeld, maar krijgen de spelers dit seizoen enkel een polo in plaats van een volledig nieuw trainingspak. Of rekent men bij Eksel 20 euro extra aan, maar krijgen de leden dat bedrag terug, als ze hun kaarten voor het mosselfeest verkocht hebben.

Maar er zijn ook clubs die hun lidgelden dus wel verhogen. Zoals Bregel (“voor het eerst in zeven jaar”), Juve Hasselt, Munsterbilzen, Loksbergen, Breugel

“Als provinciale voetbalclub wil je dat jongeren zo goedkoop mogelijk kunnen voetballen. Ik vrees dat dit door deze pandemie deels niet meer mogelijk gaat zijn”, zegt voorzitter Roger Van Vleymen van Nevok Gruitrode.


4 Snoeien in spelersvergoeding?

Nu de clubs de tering naar de nering moeten zetten, vragen heel wat clubbestuurders zich luidop af of de spelersvergoedingen niet verlaagd kunnen/moeten worden.

“De bedragen die in het provinciaal voetbal rondgaan, zijn al jaren te hoog. Dit is dé gelegenheid om daar iets aan te doen”, zegt Herkol-voorzitter Johan Plessers.

“Iedereen is het erover eens dat de vergoedingen in de lagere voetbalreeksen zouden moeten zakken, maar wie gaat het effectief doen?” vraagt Jan Aegten van eersteprovincialer Bree-Beek zich af. “We zijn mekaars concurrenten en bieden tegen mekaar op. Dat heeft de spelers in een sterke positie gebracht. Hopelijk gaan er nu bij velen de ogen open.”

“Misschien moeten we maar eens pakweg drie vaste tarieven invoeren voor clubs per niveau”, stelt

-secretaris secretaris Ludo Trippaers voor.

“Wij hebben het er met de clubvoorzitters uit Hasselt al eens over gehad om de vergoedingen bij te sturen”, zegt voorzitter Karel Bogaerts van Stevoort. “Ik zou het fantastisch vinden als de coronacrisis op dat vlak een kantelpunt zou zijn en die plannen nu doorgedrukt worden. Maar ik besef dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan.”

Clubs als Halen, Herderen-Millen, Herk Sport, Opoeteren en Vliermaal lieten hun spelers nochtans al weten dat er ingeleverd moet worden. En bij Lummen VV deden de spelers dat afgelopen seizoen al.

“Onze spelers zijn van goede wil. Ze beseffen dat het ook voor ons als club moeilijke tijden zijn”, zegt Herderen-Millen-voorzitter Tony Kleuren.

Bij andere clubs - zoals Achel, Exc. Hamont en E. Houthalen - wordt niet geraakt aan de gemaakte afspraken.

“Wij moeten voorlopig niet snoeien in de spelersvergoedingen, maar dat kan er wel nog van komen”, beseft Kolmont-voorzitter Kurt Gelders. “Op die manier ga je wel merken welke spelers echt inzitten met de club. Dan blijven enkel de echte clubspelers over...”

Benny Leroi van Union Rutten maakt zich op dat vlak geen illusies: “Zodra deze pandemie is uitgedoofd, gaat toch iedereen weer in zijn oude gewoontes hervallen. Ook de voetbalclubs…”


5 Besparen en nieuwe events organiseren

Wie krap bij kas zit, kan twee dingen doen. Ofwel zorgen dat er weer geld in het laatje komt, ofwel minder geld uitgeven. De Limburgse voetbalclubs doen beide.

“Wij gaan proberen om elke maand iets te organiseren om toch aan de nodige centjes te geraken”, zegt Jacky Kiggen van Zepperen-Brustem.

Vooral zomertornooien en -kampen zijn in dat opzicht erg populair. Maar er zijn ook clubs die origineler uit de hoek komen. Zoals Ham United, dat vorige week een online-spaghettidag organiseerde. Of Eendracht Louwel, dat een webshop met eigen clubgadgets opstartte. Of As-Niel, dat deelnam aan Café Solidair en Horeca Comeback.

Clubs zijn creatief in het zoeken van nieuwe inkomsten. Zo organiseerde Ham United een online-spaghettidag, waarbij aan huis geleverd werd. Foto RL

Toch zetten ook heel wat clubs hun projecten on hold. Zo stellen Opitter (kleedkamers), Stevoort (dak kantine) en Wiemismeer (kantine) hun geplande renovatiewerken uit en wacht SLW Maaseik ook nog even met de aanleg van een nieuw kunstgrasveld. En omdat alle kleine beetjes helpen, wordt er zelfs bespaard op kledij (bij Linkhout krijgen enkel nieuwkomers een trainingspakket) en grasmachines (Boxberg).

“Wij hebben van de crisisperiode net gebruik gemaakt om de werken aan onze kantine nu al uit te voeren”, zegt Marc Breban van Genk VV. “De vernieuwde kantine kan ons helpen om de verliezen sneller weg te werken.”

“En wij gaan drukknoppen in de douches installeren om waterverspilling tegen te gaan”, zegt BS Sport-secretaris Paul Derison.

Ondanks de steun van de Voetbalbond (die de bondsbijdragen kwijtschold) en vaak de lokale overheden wacht tal van clubs moeilijke tijden. “De voorbije jaren kwamen al steeds minder toeschouwers naar onze wedstrijden, ik vrees dat dat er door de coronacrisis nog minder gaan worden”, zegt voorzitter François Hensen van derdeprovincialer Kaulille.

“En wat dan gezegd van onze vrijwilligers?” reageert Vlijtingen-secretaris Ludo Loyens. “Bij veel clubs bedraagt de gemiddelde leeftijd van het bestuur zeventig jaar. Er is geen aflossing van de wacht.”

“Het zal sowieso nog enkele seizoenen duren voordat de situatie weer enigszins normaal zal zijn”, besluit Hoeselt-secretaris secretaris Ludo Trippaers.

“En alleen de sterksten zullen overleven”, vreest Jo van Hoef van de damesploeg van Bocholt. “Maar moeilijk gaat ook.”voetbal vlaanderen

“Salary cap weer op tafel”

Benny Mazur (foto), secretaris-generaal van Voetbal Vlaanderen, beseft dat de coronacrisis de provinciale voetbalclubs in een moeilijk bad dompelt.

“De feiten zijn natuurlijk de feiten. Iederéén die zes maanden geen inkomsten heeft, zoals onze voetbalclubs nu door de gedwongen sluiting van de kantines, krijgt het moeilijk. En voetbalclubs met een spaarboekje lopen nu eenmaal dun gezaaid. Met Voetbal Vlaanderen hebben wij alvast voor 1,3 miljoen euro aan bondsbijdragen kwijtgescholden aan de Vlaamse clubs. Dat is gemiddeld bijna 2.000 euro per club. Ik besef dat dit slechts een symbolische steun is, dat je met 2.000 euro een club niet redt. Dat moet op het plaatselijke niveau gebeuren. Maar de coronacrisis biedt ook een opportuniteit. Clubs moeten geen tien eetdagen per seizoen meer proberen te organiseren, ze kunnen beter de tering naar de nering zetten.”

Daarbij worden vooral de hoge spelersvergoedingen geviseerd. Voetbal Vlaanderen wil daarin een rol spelen.

Mazur: “De salary cap (salarisplafond, nvdr) ligt opnieuw op tafel. Wij zijn alvast in dialoog met enkele bubbels van amateurclubs. Ik verwacht niet dat de salary cap volgend seizoen al kant en klaar gaat zijn, daarvoor moet eerst een draagvlak voorzien worden, maar het zou onze clubs wel weer ademruimte kunnen geven. Het is vooral belangrijk dat dit alles gebeurt binnen een juist beleidskader, waar Voetbal Vlaanderen al jaren naar streeft: een correcte competitie binnen een juist fiscaal kader, met kansen voor de eigen jeugd, met lokaal verankerde clubs. De ervaring leert dat de provinciale clubs op betere weg zijn dan menige club van hogere afdelingen, waar te vaak nog te gulle voorzitters onrealistische dromen koesteren.” (rome)

Onze Partners

©KVV Heusden-Zolder 2016 - Webdesign by Roger Put
Free hit counters